Tips voor verlichting op kantoor

Verlichting heeft een grote invloed op de sfeer en productiviteit op kantoor. Omdat het niet altijd mogelijk is om genoeg daglicht binnen te krijgen, is goede verlichting heel belangrijk. Je kunt kiezen voor koud licht of warm licht. Beide lichtsoorten hebben hun voor- en nadelen. Wij vertellen er in deze blog meer over.

Waarom koude verlichting?

Er wordt gezegd dat voor de beste productiviteit er daglicht nodig is. Om dit daglicht na te maken, wordt er in kantoren vaak gekozen voor TL balken. Helaas worden deze balken vaak iets te hard gezet, ongeveer 6000 Kelvin. De kleurtemperatuur van verlichting wordt vaak aangegeven in Kelvin. Hoe lager het cijfer, hoe warmer de kleurtemperatuur. 1000 Kelvin geeft de warmte van kaarslicht en 10000 Kelvin is bijna hetzelfde als fel zonlicht. 6000 Kelvin kan de ruimte erg ongezellig maken en haalt vaak alle sfeer weg. Als je toch daglicht wilt creëren op het kantoor én een productieve werkhouding van je werknemers wilt, kun je het beste voor 5500K kiezen.

Waarom warme verlichting?

Warme verlichting wordt vaak gebruikt in ruimtes waar het gezellig moet zijn, zoals in koffieruimtes, receptieruimtes of loungeruimtes. De kleurtemperatuur is dan ongeveer 2500. Hierdoor wordt het dus wel erg gezellig, maar dit licht is niet per se goed voor de productiviteit. Je kunt hier dus zelf een beetje mee spelen. Wil je toch een iets productiever licht? Dan kun je bijvoorbeeld voor 4000K kiezen.

Ledverlichting

Op kantoor wordt steeds vaker gekozen voor led-verlichting. Niet gek, want led-verlichting heeft erg veel voordelen. Zo is het laag in energieverbruik, heeft het een lange levensduur en heeft het lage onderhoudskosten. Ideaal dus voor het verlichten van grote ruimtes. Led tl-buizen verbruiken ruim 50% minder energie dan conventionele TL buizen. De meest gebruikte tl-buis heeft een vermogen van 58 Watt terwijl de Led TL buis nog slechts een vermogen van 23 Watt nodig heeft om hetzelfde licht te genereren. Daarnaast is de levensduur van Led tl-buizen een stuk langer dan die van gewone tl-buizen. Gemiddeld gaat een conventionele tl-buis 10.000 uur mee. Led tl-buizen gaan gemiddeld 50.000 uur mee. Led buizen gaan dus gemiddeld 5 keer langer mee dan normale tl-verlichting.

0 Shares:
Relevant