Kom de winter door met je paard

photo of brown pony standing near snow covered trees
Photo by Anton Andreassen on Pexels.com

Een paard is een kuddedier dat ervan houdt om met andere paarden de hele dag op de weide te staan. Zeker in de zomer is dat geweldig, als het niet té warm is natuurlijk. Stijgt de temperatuur boven de 30 graden, dan zoeken ze liever beschutting in hun stal of in de schaduw. Maar wat doe je in de winter? Zet je je paard al die maanden op stal? Of vind je dat te zielig en laat je je paard liever in de weide staan? Maar is dat dan niet te koud? In dit artikel lees je hoe je je paard kan voorbereiden op de winter en wat je moet doen bij erg koud weer.

Voeding

Zorg ervoor dat je paard voldoende ruwvoer heeft, zowel doorheen de dag als ‘s nachts. Voor een paard kost het veel energie om zich warm te houden en die energie haalt hij uit voeding. Veel hangt ook af van het soort paard dat je hebt. Een koudbloed, zoals een Fries, kan beter tegen de koude dan een warmbloed, zoals een Arabier. Naast voldoende ruwvoer, moet een paard ook voldoende drinken. Iets wat in de winter onderschat wordt, maar voorzie zo’n 50 liter per dag voor een volwassen paard om ook de weerstand te verhogen. Een te lage weerstand is trouwens iets waar wel meer paarden last van hebben in de winter. De temperatuurschommelingen zorgen hiervoor, dus het is geen slecht idee om je paard wat extra vitaminen en mineralen te geven.

Beschutting

Een belangrijke vraag die je je wellicht stelt: mogen paarden buiten staan in de winter? In onze contreien vriest het meestal niet zo hard, wat maakt dat paarden het overgrote deel van het jaar kunnen buiten staan. Ook in de winter, mits er een goede beschutting tegen wind en neerslag op de weide is. Vriest het echt te hard of is het weer te guur, dan is het wel fijn voor het paard om lekker droog binnen te staan. Een IJslander of Fries zal ook meer kunnen verdragen dan een Arabische volbloed. Vind je het wat zielig om je paard in de koude op de weide te zien staan? Dan kan je altijd een paardendeken opleggen voor wat extra warmte of als bescherming tegen nat en guur weer.

Buiten trainen

Staat je paard de hele tijd op stal? Of staat het lange tijd buiten en denk je dat het al enigszins gewend is aan de koudere temperaturen? Als je gaat trainen met je paard, is het een goed idee om voldoende opwarmingstijd te voorzien. In dit weer hebben de spieren echter meer tijd nodig om op te warmen, maar ook om af te koelen. Voldoende beweging is dus erg belangrijk. Voordat je meteen het zadeldekje en zadel op het paard legt, laat je het paard even wat rondwandelen om de spieren al wat op te warmen voordat je meteen gaat rijden en je dier over hindernissen laat springen.

0 Shares:
Relevant