Tips voor het onderhouden van je tuin 

gazebo against trees
Photo by Rene Asmussen on Pexels.com

Bij de zoektocht naar het ideale huis, staat een mooie en grote tuin vaak op het verlanglijstje. Wie houdt er nu niet van om tijdens het mooie weer in je eigen private tuin, omringd door groen, tot rust te komen? Maar velen vergeten ook dat die tuin onderhoudswerken vereist, en wanneer je deze niet doet kan je er heel wat werk aan hebben om je tuin opnieuw op te knappen. Velen onderhouden hun tuin ook niet omdat ze niet weten hoe ze hier zelfs aan moeten beginnen. Gelukkig zijn er een aantal tuingereedschappen die je kunnen helpen bij het onderhouden van je tuin. Twee belangrijke toestellen zijn frezen en trimmers. In dit artikel wordt er meer uitleg gegeven over de werking van deze twee gereedschappen en waarom ze dus zeker van pas kunnen komen. 

Ontdoe je van het onkruid

Een tuin die lange tijd niet onderhouden is geweest, staat hoogstwaarschijnlijk vol met onkruid en gras dat al lang niet is afgereden. Een eerste stap is dus sowieso om het onkruid te verwijderen en het gras volledig af te rijden. De grote stukken kan je met een sterke grasmachine doen, maar indien er plaatsen zijn die minder goed bereikbaar zijn of die niet breed genoeg zijn om met een grasmaaier door te kunnen, dan kan je een trimmer inschakelen. De werking van een trimmer is te vergelijken met die van een grasmachine, met als verschil dat trimmers veel minder groot en breed zijn. Hierdoor kunnen ze dus heel eenvoudig op moeilijk bereikbare plaatsen het gras afrijden. Daarnaast kunnen ze ook perfect gebruikt worden om de hoekjes en de randen van je gazon af te rijden. 

Zodra je tuin in de toekomst is bijgewerkt, kan je je trimmer dus nog steeds blijven gebruiken. Ook wanneer je naast je oprit een grasperkje hebt, kan je het onkruid dat over je oprit groeit heel eenvoudig met een trimmer verwijderen. 

Zorg eventueel voor verse grond

Wanneer al het onkruid is verwijderd en het gras is bijgewerkt, kan het ook interessant zijn om je tuin volledig om te spitten. Zo kan je zelf kiezen wat je zaait. Wil je gewoon terug voor een grasveld gaan of toch liever een moestuin op een deel van je tuin? Dan kan je met behulp van frezen de ondergrond bewerken zodat je een mooi resultaat krijgt. 

Belangrijk om te weten is dat frezen niet hetzelfde is als ploegen. Wanneer boeren ploegen, wordt de grond in kwestie volledig omgegooid. Bij frezen wordt er als het ware in de grond geroerd. Het is een minder arbeidsintensief proces dan het proces van ploegen. Daarnaast moet je er wel rekening mee houden dat frezen best op een droge ondergrond moet gedaan worden. Doe je dit wanneer je grond nat is, dan kan de bodem verkruimelen en kan de structuur van de bodem volledig veranderen. 

Je hebt ook een onderscheid tussen grondfrezen en hakfrezen. Een hakfrees wordt gebruikt om de grond oppervlakkig te bewerken. Om je grond te bewerken om nieuw gras of een moestuin te zaaien, kies je best voor een grondfrees. Deze kan in sommige gevallen perfect met de hand bediend worden waardoor je geen benzine of een andere aandrijving nodig hebt. 

0 Shares:
Relevant