Termieten bestrijden: hoe kom je ervan af?

Termieten bestrijden hoe kom je ervan af

Termieten bestrijden is lastig. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te doen. De verdelger komt alleen in bijzonder ernstige gevallen. Lees hier hoe je termieten kunt herkennen, bestrijden en voorkomen.

Hoe zien termieten eruit?

Termieten zijn insecten, ook vaak ongedierte genoemd, en verwant aan kakkerlakken en bidsprinkhanen. Hun lichaam bestaat uit een kop, borststuk en achterlijf, en ze hebben drie paar poten.

Op het eerste gezicht lijken ze bijna op mieren. Als je termieten van dichterbij bekijkt, zie je hoe ze van mieren verschillen: Hun achterlijf heeft geen vernauwing.

Termieten bestrijden: tekenen van een plaag

Voordat je termieten gaat bestrijden, moet je controleren waar ze zich bevinden, zodat je ze ook echt helemaal kunt uitroeien.

 • Als je vloeren verzakken, je funderingen gedeeltelijk uithollen of er gaten in het hout verschijnen, zijn dit duidelijke tekenen van een termietenplaag.
 • Aangetast hout in funderingsbalken kun je het beste controleren met een schroevendraaier en een fakkel. Je kunt holle plekken snel herkennen door op het hout te tikken. Steek vervolgens de schroevendraaier erin als test. Als het hout meegeeft en uit elkaar valt
 • Als het hout meegeeft en uit elkaar valt, hebben zich daar termieten genesteld. Controleer ook of er termietenkeutels in de buurt zijn. Dit zijn houtkleurige of donkerbruine bolletjes en zijn nog een indicatie van een termietenplaag.
 • Je kunt ook een termietennest tegenkomen. Zo’n nest bestaat uit een dicht netwerk van tunnels en buizen in het hout of in de modder als het een ondergrondse termietsoort is.
 • Er zijn twee soorten termieten. De ondergrondse soorten komen voor in de grond en in het hout in en rond het huis. Houttermieten tasten alleen hout aan, vaak dat van meubels of hout dat binnenshuis is gelegd.
 • Omdat ondergrondse termieten bijna overal in huis voorkomen, vaak in funderingshout, vereisen ze drastischere bestrijdingsmaatregelen dan houttermieten.

Van termieten afkomen

Er zijn verschillende methoden om termieten te bestrijden.

 • Een eenvoudige methode is een kartonnen val. Knip platte stroken karton, stapel ze op en maak ze vochtig. Plaats de val vervolgens in de door termieten aangetaste ruimte. Omdat termieten zich voeden met karton, zouden ze snel op de val moeten springen.
 • Als de val werkt, verbrand dan het karton met de termieten en herhaal het proces. Deze val lost het basisprobleem echter niet op. Je moet daarom een andere methode gebruiken.
 • Termieten houden niet van zonlicht. Als de termieten alleen afzonderlijke meubelstukken hebben aangetast, leg ze dan twee tot drie dagen in de zon. De hitte en helderheid van de zon zullen ze doden. Je kunt dit heel goed combineren met de kartonnen val.
 • Een andere methode is het gebruik van nematoden, ook wel draadwormen genoemd, die onschadelijk zijn voor mensen en de termiet gebruiken als gastheer voor hun eigen broedplaats. Dit doodt termieten meestal binnen 48 uur.
 • Een chemische methode is het gebruik van boorzuur. Het insecticide beschadigt het zenuwstelsel van de termieten en droogt ze uit. Om dit te doen, behandel je een stuk gelijkmatig met boorzuur. Je kunt dit lokaas vervolgens in de directe omgeving van de aangetaste plek plaatsen. Als de toepassing succesvol is, zou je vervolgens termietenkarkassen in de buurt moeten zien.
 • Er zijn ook andere chemische middelen om termieten te bestrijden. Je kunt deze gemakkelijk verkrijgen bij bouwmarkten of drogisterijen.
 • Neem contact op met een verdelger als je te maken hebt met ondergrondse termieten of als de plaag bijzonder groot of hardnekkig is.

Termieten voorkomen

De volgende maatregelen kunnen helpen om termieten te voorkomen.

 • Zorg ervoor dat je huis en flat droog zijn. Termieten houden van koele en vochtige plekken. Zorg dus voor zo min mogelijk lekkages of stilstaand water in en rond je huis.
 • Een manier om termieten te voorkomen is om permethrin, een insectenwerend middel, toe te voegen aan verf, houtpolish of zelfs betonmengsel. 0,1% in het mengsel is genoeg om termieten weg te houden. Het product is niet schadelijk voor mensen.
 • Sla hout op de juiste manier op en uit de buurt van je huis. Bescherm het tegen vocht door het af te dekken.
0 Shares:
Relevant