5 Beste Neppe Kerstbomen

Het is weer snel donker buiten, de regen komt met bakken uit de lucht en dus wordt het tijd om het binnen allemaal wat op te vrolijken. Gelukkig staat kerstmis voor de deur en kunnen we weer massaal op zoek naar een mooie kerstboom om ons huis mee te verlichten en gezellig te maken. Maar niet alleen een kerstboom, ook kerstdecoratie en lampjes helpen om die winterblues te verdrijven. Wil jij het dit jaar nou voor het eerst anders gaan doen en duurzamer aanpakken? Dan is het goed dat je op deze blog bent belandt, want hieronder beschrijven we de beste 5 neppe kerstbomen.

1: De houten kerstboom

Heb je al eens aan een houten kerstboom gedacht? Duurzaam, goed schoon te houden en te onderhouden en bovenal ziet hij er super uit in elk interieur. Een houten kerstboompje vrolijkt je interieur heel snel op. Je hebt ze in verschillende soorten en maten: in spiraal- en 3D-vorm (kijk hier eens voor voorbeelden). Je kunt een houten kerstboom ook heel goedkoop krijgen, door ‘m zelf te maken! Denk bijvoorbeeld aan een houten kerstboom van steigerhout of pallethout. Deze boom is zeer duurzaam, omdat je ‘m jaar na jaar kunt hergebruiken. Je kunt er meestal ook je oude gebruikelijke kerstversiering in hangen. Maar je kunt natuurlijk ook heel consequent kiezen voor houten kerstversiering, die niet kapot gaat als het uit kinderhandjes glipt. Dat scheelt weer wat stress en gebruik van stoffer en blik.

2: De klassieke nepboom

De klassieke neppe kerstboom is gemaakt van plastic. Als je deze gaat aanschaffen, is het verstandig om grotendeels hetzelfde te werk te gaan als bij een traditionele kerstboom. Misschien is het zelfs nog wel belangrijker dan bij een traditionele boom om eerst goed het hoekje op te meten waar de boom komt te staan. Je gaat deze boom waarschijnlijk jaar in jaar uit op die plek neerzetten. Hij moet daar dus wel goed passen. Kijk ook uit met de verwarming, want ook een nepkerstboom houdt niet zo van verwarming: het materiaal kan beschadigen. Helemaal duurzaam is het als je een nepkerstboom bij de kringloop kunt scoren. Een kunstkerstboom gaat zo’n 10 jaar mee. Hij is voor het milieu meer belastend om te produceren dan een echte boom, maar de lange levensduur maakt dit weer helemaal goed.

3: De krijtbordboom

Heb jij een schoolbord in je keuken of ooit in een ludieke bui op een deur geverfd? Dan kun je met krijt helemaal losgaan in de kerstperiode. Teken een mooie kerstboom op het bord, schrijf je allerliefste kerstwens voor je gezin of het bezoek op het bord en klaar ben je. Maar misschien vind je dit wat karig en wil je ook nog lampjes op je krijtboom hebben. Dat kan natuurlijk met wat plakband ook gewoon! Wel uitkijken dat de schoolbordverf niet meekomt al je de plakkers er weer afhaalt als de kerstman weer weg is gegaan op zijn arreslee. Heb jij geen schoolbord in huis, maar wil jij of willen je kinderen wel een krijtbordboom maken? Dan kun je natuurlijk altijd nog naar de bouwmarkt voor schoolbordverf, kwasten en een houten plaat. Ook na de kerst is zo’n schoolbord hartstikke leuk. Voor de boodschappenlijstjes, inspiratie-spreuken of gewoon voor een lief berichtje aan je familieleden.

4: De washi tape kerstboom

Wie kent het niet: het fleurige plakband in allerlei kekke kleurtjes en patronen? Deze tape is overgewaaid uit Japan, het is gebaseerd op traditioneel Japans papier. Vaak wordt het gebruikt om cadeautjes mee in te pakken, maar wist je dat je er ook heel goed een alternatieve kerstboom mee kunt maken? Neem verschillende kleurtjes en patronen en maak een grote driehoek op een witte muur. Natuurlijk kun je ook wit tape op een zwarte muur plakken. Maak er een mooi patroon van en je kerstboom is geboren. Maak ook met een andere kleur washitape mooie kerstballen op de muur. Een groot voordeel is dat je na de kerst de kerstboom zo weer van de muur trekt. Geen gedoe met naalden en je hoeft ook niet op te letten dat je je kerstboom op tijd aan de weg zet.

5: De literair verantwoorde kerstboom

Duik in je stoffige boekenkast en verzamel eerst de dikste pillen. Leg ze in een rondje op de grond en leg er daarna dunnere boeken op. Maak er een mooie stapel van. Zo maak je een verrassende kerstboom, die je zo hoog kunt maken als je zelf wilt. Drapeer er kerstverlichting overheen en knutsel een ster die je boven op de boekenstapel legt. Krijg je bezoek met kerst? Als daar boekenlezers tussen zitten, kun je een fijn gesprek beginnen over de boeken uit jouw boekenboom. De literair verantwoorde kerstboom is duurzaam en zeer origineel. Na kerst zet je de boeken gewoon weer in de kast, of leg je er een paar op je nachtkastje om ze eindelijk eens te gaan lezen.

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Op internet zijn genoeg voorbeelden van creatieve kerstbomen te vinden, neppe en echte. Denk bijvoorbeeld aan een kerstboom gemaakt van een pallet. Zaag een driehoek uit de pallet en je hebt een robuuste en minimalistische kerstboom. Een laatste noodgreep is overigens de wasgoedkerstboom: stapel vuile was op een hoop, hang er kerstlampjes omheen en klaar is je boom. Hoef je gelijk de hele kerst de was niet meer te doen. En dat is wel zo fijn, want het is immers vakantie.

0 Shares:
Relevant