Last van asbest – wat moet je doen?

Vroeger werd asbest erg vaak gebruikt als bouwmateriaal. Hoewel het een oersterk materiaal is, is het helaas ook erg giftig. Het bijzondere aan asbest is echter dat het alleen giftig is als de materialen worden afgebroken. Dit is dan ook de reden dat het in ons land verplicht is om asbest te verwijderen wanneer je van plan bent om iets aan een pand te doen waar asbest in verwerkt zit. Maar hoe moet je dit dan aanpakken vraag je je af? En waar kan je terecht voor het verwijderen van asbest? Om hierachter te komen zal je snel verder moeten lezen. We laten het je in dit artikel namelijk zien!

Kijk of het echt asbest is

Voordat je iets doet moet je natuurlijk kijken of het echt asbest is. In Nederland is asbest sinds 1994 aan te merken als verboden materiaal. Asbest bestaat uit microscopisch naaldachtige vezels die vrij klein zijn om te zien. De vezelachtige structuur is zichtbaar in scheuren en op plaatsen waar het asbesthoudend materiaal beschadigd is. De kleur van asbest is vaak wit tot aan lichtgrijs. Indien je denkt dat je te maken hebt met asbest is handig om van het zekere uit te gaan en er iemand bij te halen.

Haal er een professional bij

De volgende stap is het inschakelen van een professional. Als je de eigenaar van het pand bent dan ben je zelf verantwoordelijk voor het ruimen. Dit houdt dus in dat je via internet iemand moet vinden. Door de verscheidenheid aan bedrijven is het gelukkig niet zo lastig om iemand te vinden. Middels het aanvragen van een aantal offertes krijg je gelijk een goede asbest inventarisatie voor de kosten. Mocht je het pand huren dan is het van belang om contact op te nemen met je huisarts.

Kijk wie er moet betalen

Als laatste moet je bekijken wie er betaalt voor het ruimen. Indien je in een appartementencomplex woont dan is het vaak mogelijk om de kosten te delen over de andere eigenaren. In sommige gevallen is het mogelijk om de kosten op de overheid te verhalen als je het dak verplicht moet verwijderen. Echter, in veruit de meeste gevallen draai je zelf op voor de kosten. Dit is dan ook de reden dat je goed onderzoek moet doen voordat je zomaar een bedrijf kiest.

Professioneel asbest laten verwijderen?

Mocht je erachter komen dat er bij jou in de schuur of in een ander pand ook asbest zit dan raden wij je aan om hier zo snel mogelijk actie voor te ondernemen. Door de relatief lage asbest verwijderen kosten is het mogelijk om op een vrij voordelige manier van je probleem af te komen. Ongeacht wat je doet is het van cruciaal belang om nooit zelfstandig aan de slag te gaan. Niet is niet alleen erg gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen brengt dit gevaren met zich mee. Laat het verwijderen van asbest daarom altijd over aan een professional, wel zo veilig.

0 Shares:
Relevant