Aaltjes tegen rouwvliegjes gebruiken

Aaltjes tegen rouwvliegjes gebruiken

Als het krioelt van de kleine, zwarte muggen wanneer je een kamerplant verplaatst, heb je een probleem met rouwvliegjes. Je kunt aaltjes (Steinernema feltiae) gebruiken om ze weg te krijgen.

Het echte probleem wordt veroorzaakt door de larven van de rouwvliegje. Ze knagen aan de wortels. De microscopisch kleine aaltjes dringen ze binnen en doden ze. De aaltjes gaan vervolgens in de grond op zoek naar meer rouwvlieglarven. Na twee tot drie weken zijn ook de volwassen rouwvliegen sterk gereduceerd omdat er geen nakomelingen uitkomen.

Wat zijn Rouwvliegen?

Bijna iedereen die kamerplanten heeft, krijgt vroeg of laat te maken met rouwvliegen (Sciaridae). Er zitten er vaak tientallen op de potgrond van planten, vooral in de winter.

De kleine zwarte vliegjes worden elke keer dat de planten water krijgen weggespoeld en cirkelen dan rond de planten in de bloempot. Schimmelmuggen kunnen vooral voorkomen in permanent vochtige grond met een hoog gehalte aan organische humuscomponenten, vooral compost.

De vervelende insecten worden vaak binnengebracht met potgrond van slechte kwaliteit, waarin de eitjes al aanwezig zijn of waarin de larven van het ongedierte leven. Ze kunnen echter ook via open ramen vanuit de tuin het huis binnenkomen.

rouwvliegen komen wereldwijd voor – in Europa zijn ongeveer 600 soorten bekend. Het ongedierte dankt zijn naam aan zijn donkere kleur. Hoewel ze verwant zijn aan muggen, kunnen ze niet bijten. De larven van muggen spelen een belangrijke rol in de natuur, zoals bossen of heidevelden, maar ook in tuinen. De reden: ze breken organisch materiaal af.

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes zijn verschillende dieren of diergroepen die een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van plagen in tuinbouw-, land- en wijnbouwgewassen en in de bosbouw. Het zijn natuurlijke tegenstanders van plagen en schadelijke organismen die hun populaties tot een aanvaardbaar niveau kunnen terugbrengen of zelfs volledig kunnen vernietigen.

Hoe kunnen de Aaltjes tegen Rouwvliegen worden toegepast?

De nematoden worden geleverd in kleipoeder. Roer de volledige inhoud van het zakje door één liter water. Meng grondig. Vul deze voorraadoplossing vervolgens aan met de hoeveelheid water die je nodig hebt om je planten te behandelen. Roer de oplossing af en toe om. Overdosering is niet schadelijk. Om nematoden (aaltjes) te gebruiken, moet de grond minstens 12 °C warm zijn. Alleen gebruiken in grondculturen.

Tip: aaltjes helpen tegen de larven van rouwvliegen. Om de volwassen rouwvliegen te decimeren, gebruik je “Hobby” gele stickers of gele plaatjes (klein formaat). Plak deze gele, insecticidenvrije papiertjes in de grond of hang ze over de planten. De rouwvliegen worden aangetrokken door de gele kleur en blijven aan de lijm plakken.

0 Shares:
Relevant