Je huis gezellig houden na de feestdagen

firewood burning in fireplace
Photo by Craig Adderley on Pexels.com

De kerstboom gaat weg, de lichtjes terug in de doos en plots is je huis kil. Na de zomer kwam de kleurrijke herfst, kerstversiering in de winter en tegen januari is je woning leeg en kaal. Voorkom een ongezellige sfeer in huis tot de lente met deze tips. 

Creëer warmte binnen 

In de winter spendeer de meeste tijd binnen. Je stelt het misschien uit tot midden januari, maar de kerstboom en -verlichting zullen op een bepaald moment toch verdwijnen. Je kan eventueel je feestverlichting wel laten hangen. Zonder kerstornamenten ziet dat eruit als gewoon gezellige lichtjes. Tip: als je echt wil inzetten op de gezelligheid, zorg dan voor gele lichtjes. Dat komt warmer over dan wit licht. 

De allermakkelijkste manier om thuis warmte en gezelligheid te creëren is natuurlijk een  houthaard. Niets roept meer winter dan brandhout en vuur. Onderhoud een houthaard simpelweg door in de verbrandingskamer met een borsteltje koud as weg te schrobben. Je hebt zelfs geen water nodig, integendeel, dat zorgt voor roest. 

Laat het lekker ruiken met een simmer pot

Kerstversiering recycleren en een vuurtje stoken thuis zijn geweldige manieren om voor een aangename sfeer te zorgen in je woning. Een creatiever ideetje is om een ‘simmer pot’ te maken. Dit is het enige soort stoofpotje dat je niet maakt om te eten. Je laat het pruttelen op vuur speciaal voor de aroma’s die vrijkomen. Hoe je dat maakt en wat erin zit, is heel simpel. Je past het natuurlijk aan aan jouw voorkeur, maar de bekendste simmer pot gaat zo: start met een pot met water op een vuur te zetten. Je laat het water dan koken en voegt ingrediënten toe die jij lekker vindt ruiken. In de winter is dat waarschijnlijk kaneel- en vanillestokjes, citrusvruchten zoals appelsien, pompelmoes en citroen, wat rozemarijn, appelcider, nootmuskaat enzovoort. Belangrijk is dat je de vruchten snijdt en dan pas toevoegt aan je pot. Zo komen er meer aroma’s en lekkere geurtjes vrij. 

Een gezellige tuin

Ben jij het moe om binnen te zitten in de winter? Dan is een gashaard voor buiten iets voor jou. Door het gebruik van gas is het een mobiele haard die je makkelijk kan verplaatsen in de tuin. Je kan een gashaard zelfs aanzetten via een telefoon. Op deze manier kan je genieten van een hapje of een drankje buitenshuis en kan je de centrale verwarming even uitzetten.

0 Shares:
Relevant