Italiaanse koffie-etiquette: zo doe je het volgens de regels van de kunst

white ceramic coffee cup on white saucer
Photo by Nao Triponez on Pexels.com

Wie Italië zegt, zegt pasta. En koffie! De Italianen en hun koffie, het is een liefdesrelatie die al eeuwen mee gaat. Maar zeg niet zomaar koffie tegen een Italiaanse koffie. Er hangt een hele etiquette aan vast. Met deze weetjes sla je bij je volgende vakantie in Italië geen mal figuur wanneer je je kopje zwarte goud bestelt.

Noem een espresso geen espresso

De espresso is wel de meest iconische onder de Italiaanse koffies. Maar bestel in Italië nooit gewoonweg een ‘espresso’. De Italiaanse barista gaat je raar aankijken want dan bestel je de machine en niet de koffie. De koffie is een caffè of een caffè espresso. 

Die caffè espresso is ontstaan tijdens de industriële revolutie. Door de grotere vraag naar koffie ging een Italiaanse barista op zoek naar een manier om op korte tijd meer koffie te zetten. Met stoomdruk filterde hij water op hoge temperatuur en aan hoge snelheid door het koffiemaalsel. Et voilà, de ‘es presso’ was geboren. Leuk weetje: de eerste automatische espressomachine werd ontwikkeld door Francesco Illy, jawel, die van de illy koffie. 

Geen cappuccino na 11u ’s ochtends

Nog zo een dingetje bij Italianen: koffie met melkbereidingen zijn not done na 11u ’s ochtends en na het eten! Een ober zal je vreemd aankijken wanneer je na het diner een cappuccino of latte macchiato bestelt. De reden hiervoor: melk verteert minder goed. Dat de cafeïne je evengoed wakker houdt, zien we dan maar even door de vingers. 

Water bij de koffie

Vaak krijg je bij je koffie een glaasje water. Dat is niet bedoeld om je koffie aan te lengen. Ook niet om je hydratatie op peil te houden. Met dat glaasje water wis je andere smaken uit je mond zodat je ten volle kan genieten van de smaak van de koffie en de kunde van de barista. Het water na de koffie drinken is dus haast een belediging en zal je niet in dank afgenomen worden. 

Puur

Italianen houden van eenvoud als het op koffie aankomt. “Het pure spul dus zonder de suiker” zoals VOF De Kunst het zong. Geen suiker, siroopjes, of andere toevoegingen dus. Enige uitzonderingen: hazelnootcrème en sterke drank. De taak van de barista is dus niet alleen de juiste koffiebonen kopen, maar vooral die volgens de regels van de kunst omzetten naar het perfecte kopje koffie waarbij alle smaken ten volle naar boven komen. Als je de pure smaak van Italië naar huis wil brengen, kan je van Italiaanse merken zoals Lavazza en illy ook koffiebonen kopen.

Snelle cafeïne shot

De eerste koffie ’s ochtends is er eentje om wakker te worden. In de meeste koffiebars vind je dus de locals, rechtstaand snel een espresso in één teug binnen gietend. Pas daarna kan de dag echt beginnen. 

0 Shares:
Relevant