In een paar stappen je fornuis schoonmaken

Het is weer tijd voor het schoonmaken van je fornuis. Maar hoe doe je dit eigenlijk grondig? In een paar stappen leggen wij het je uit. 

Het fornuis, het is de plek waar jij heerlijke gerechten bereid, maar ook de plek waar je regelmatig wat van die gerechten knoeit. Misschien heb je niet altijd zin om gelijk na het koken het fornuis schoon te maken. Etensresten, vet en stof zullen zich ophopen en ineens zeg je tegen jezelf: ‘dit kan zo niet langer’. Maar hoe maak jij dat fornuis nu grondig schoon en krijg je hem weer terug in de nieuwe staat? Lees deze stappen om daarachter te komen. 

1.    Losse onderdelen weken 

Vet heeft zich gehecht aan al die losse onderdelen. Het is bijna te vies om ze vast te houden. Nu is het zaak om eerst alles goed te weken. Hierdoor komen vetten en andere viezigheden loskomen. Heb je een vaatwasser? Neem al deze losse onderdelen dan een keer mee in een heet programma. 

2.    Schuurspons en borstel 

Het is nu tijd om de schuurspons in de aanslag te houden om flink te gaan boenen. Dit doe je in eerste instantie vaak samen met een beetje warm water. Neem het hierna af met een doek en de tweede ronde boen je met een schuurspons of borstel en ontvetter. Dit zorgt ervoor dat de meeste viezigheid loskomt, er zal nu een flinke zwarte bende ontstaan. 

3.    Laat het blinken 

Je hebt je fornuis nu ontvet, je hebt gezorgd voor een goede reiniging, nu is het tijd om hem te laten blinken. Hiervoor kan je gewoon schoonmaakmiddel gebruiken en een doek. Zorg ervoor dat je alles goed afneemt. Alleen nog even de losse onderdelen uit de vaatwasser of uit het sopje en goed afwassen en droog maken en hij is weer zo goed als nieuw. 

Waarom een schoon fornuis belangrijk is? 

Hygiëne in de keuken is enorm belangrijk. Je kookt namelijk verse producten en je wil niet ziek worden door schimmels of bacteriën. Denk bijvoorbeeld aan kip. Wanneer gebakken kip in contact komt met rauwe kip kan je behoorlijk ziek worden en zelf een voedselvergiftiging oplopen. Een goede schone keuken is daarom heel belangrijk. Vergeet daarna niet om nog even te stofzuigen met een goede steelstofzuiger.

0 Shares:
Relevant