5 Tips om te leren bluffen

Liegen is een kunst. Of het nou gaat om een leugentje om eigen bestwil of omdat je liegt over grotere zaken. Waar het de een heel gemakkelijk afgaat lijkt het voor de ander veel moeilijker te zijn om te verbloemen dat er wordt gelogen over iets. Hoewel we normaal liegen niet zouden willen stimuleren, kan liegen soms wel eens heel goed van pas komen. Bijvoorbeeld tijdens een pokerspel, waar het erg handig uitkomt als je kan liegen in je eigen voordeel. Er bestaat niet voor niets zoiets als een poker face. Benieuwd hoe je ervoor kunt zorgen dat je beter kunt bluffen? Wij verzamelen de vijf belangrijkste tips.

Kijk iemand in de ogen

Ook al kan het soms moeilijk zijn om te doen, iemand recht in de ogen aankomt wanneer je iets zegt (of het nou een leugen is of niet) laat je geloofwaardiger overkomen. Dat komt omdat mensen die liegen eerder geneigd zijn om weg te kijken. Dat maakt tevens dat je ongeloofwaardig overkomt tijdens het bluffen. Wanneer je iemand, terwijl je aan het bluffen bent, recht in de ogen aankijkt, zal je veel sneller geloofd worden dan wanneer je bijvoorbeeld naar de grond staart.

Normale lichaamshouding

Een ander element om te kijken of iemand liegt of is deze stil blijft met zijn of haar lichaam. Psychologen denken dat het liegen een mens zoveel energie en concentratie kost, dat het lichaam volledig stil wordt gehouden om hier niet ook op te hoeven concentreren. Echter, wanneer iemand liegt, is hij of zij snel geneigd om stokstijf te blijven met het lichaam, hoewel het hoofd wel vaak beweegt. Om te kunnen bluffen is het dus belangrijk dat je lichaam als het ware niet “op slot” gaat.

Blijf consistent

Het belangrijkste aspect tijdens het bluffen is dat het niet te onderscheiden is van wanneer je de waarheid spreekt. Een goed voorbeeld is dat sommige pokerspelers wanneer ze bluften gelijk zeiden wat ze wilden zeggen, maar wanneer ze de waarheid spraken, eerst op hun kaarten moesten kijken om dat ze niet meer wisten wat er nou precies lag. Deze inconsistentie zorgde er vervolgens voor dat het bluffen herkent werd en dat de tegenstander vervolgens kon winnen.

Kennis van zaken

Als beginnende speler kan het zijn dat je het nog eng vindt om te bluffen. Dat is begrijpelijk, je hebt natuurlijk ook een stuk minder ervaring dan professionele spelers. In dat geval is het verstandig om je van tevoren genoeg te verdiepen in het onderwerp, zodat je precies weet wat wel en niet kan en/of mag. Met poker doe je dat bijvoorbeeld heel gemakkelijk door boeken te lezen over de theorie achter poker, of door te oefenen op een website of app. Ook over bluffen en verschillende bluftechnieken zijn meerdere boeken geschreven, die erg leerzaam zijn.

0 Shares:
Relevant