5 Beste Erotische Thriller films

klassieke erotische thriller film: dressed to kill

Seks en dood zijn de belangrijkste aspecten van de erotische thriller. Het is eerder een mode dan een genre, het verbindt de pathologie van de moord met die van de verleiding. Leunend op de sfeer hard-boiled crime, politieprocedures en een schurkachtige femme fatale in het centrum van het verhaal, spreekt deze film altijd weer tot de verbeelding. Wil je er achter komen wat een erotische thriller precies is? En ben je benieuwd naar de beste erotische thrillers die je samen met je vriendje kunt kijken? Dan is het handig om snel verder te lezen, we laten het je vandaag namelijk allemaal zien!

Wat is een erotische thriller eigenlijk?

Erotische thriller is een filmgenre dat wordt gedefinieerd als een thriller met een hoop erotiek er doorheen gemixt. De meeste erotische thrillers bevatten scènes van softcore seks, maar de frequentie en explicietheid van die scènes varieert. Hoewel de meeste films in de jaren zestig verschenen, werden de erotische thrillers eind jaren tachtig pas echt bekend. Het genre kende een klassieke periode van groei en expansie in de jaren negentig. Dit werd pas echt populair door Paul Verhoeven zijn film Basic Instinct. De combinatie van gevaar en romantiek, die zowel het mannelijke als het vrouwelijke publiek trekt, was de reden dat dit genre zo bekend was geworden. De halfnaakte lichamen die op posters in combinatie met de dubbele zinnetjes trokken altijd weer de aandacht. Kijk maar eens naar de volgende filmzinnetjes:

  • If you think you can handle her, you’re dead wrong
  • He was hired to watch. Now he’s tempted to touch
  • Twin sisters cross the line into a deadly erotic fantasy land

In totaal zijn er in de jaren negentig meer dan 300 erotische thrillerfilms geproduceerd, dit is vergelijkbaar met het aantal thrillerfilms uit de jaren 50. Aangezien de erotische thriller een combinatie is van beide genres, is het moeilijk zijn om de exacte formule voor een erotische thriller vast te leggen. Iedere film is dan ook uniek. Met een van de onderstaande films weet je in ieder geval zeker dat je de echte klassiekers te pakken hebt.

  1. Dressed to kill

Brian De Palma is de meester van de erotische thrillers. Zijn camera houdt van de vrouwen en blijft hangen in films als tienerhorror Carrie (1976), Body Double (1984) en natuurlijk Passion (2012). De wulpse manier waarop De Palma de blote borsten van Angie Dickinson behandelt in Dressed to Kill’s openingssequentie (een oproep terug naar Carrie’s gedenkwaardige douchescène) is geen uitzondering. In wat misschien wel zijn raarste scenario is, vermoordt een mysterieuze blondine de geile huisvrouw van Dickinson op brute wijze en wordt ze getuige van de misdaad. Sterren Michael Caine en Nancy Allen spelen de film echt goed. Hun geëngageerde optredens mixen spanning en erotiek tijdens het kijken. Kijk uit naar de montage in een uitgebreide erotische achtervolging rond het Metropolitan Museum in New York, die aanvoelt als een ondeugende knipoog naar de sequentie met het portret van Carlotta in Alfred Hitchcock’s Vertigo (1958).

  • Body Heat

Body Heat vindt plaats tijdens een aantal spannende zomernachten. De film was de eerste grote rol van Kathleen Turner. Ze wist niet dat haar rol van femme fatale Matty Walker de toon zou zetten voor de rest van haar carrière (Turner werd de stem van sekssymbool Jessica Rabbit). In deze film speelt ze een getrouwde vrouw die besloten heeft om haar minnaar te manipuleren om haar rijke, oudere man te vermoorden. De elementen die deze film zo goed maken zijn de spanning en de seks. Een ding is zeker, deze film hoort echt thuis in het rijtje met de beste erotische thrillers.

  • Matador

Matador draait om drie personages: een gepensioneerde stierenvechter met een fetisj voor de gruwelijke dood, een seksueel onervaren student en een advocaat met een eigen gewelddadige seksuele fantasie. Wanneer de student (Antonio Banderas) de moord op een aantal prostituees bekent in een poging om zijn schuldgevoelens over een ander incident van seksueel geweld weg te nemen, wordt de advocaat (Assumpta Serna) ingeschakeld om hem te vertegenwoordigen en haar in de baan van de stierenvechter (Nacho Martínez) te brengen. Er ontstaat een verhaal met een hoop seks en een hoop spanning. Deze film is geregisseerd door Pedro Almodóvar, een van de bekendere regisseurs van toen. De spanning maakt dit echt een super leuke en vooral intieme film om te kijken.

  • The Last Seduction

In John Dahl’s The Last Seduction, spat de erotiek van het beeld af. Linda Fiorentino speelt Bridget Gregory, een slimme dame die op de verkeerde dingen uit is. Bridget loopt weg met $700.000 aan witgewassen geld als haar man een crimineel klusje achter de rug heeft. Ze komt terecht in een klein stadje in de staat New York, waar ze Mike (Peter Berg) ophaalt bij een bar. Ze wilt wraak op haar man nemen en gebruikt haar seksualiteit om Mike te dwingen haar medeplichtige te zijn. Fiorentino’s rol maakt deze film echt geweldig om te zien. Ze rookt sigaretten in haar bekende jurken en weet altijd weer de meest erotische zinnetjes te zeggen tegen de andere spelers.

  • Eyes Wide Shut

Stanley Kubrick’s betoverende blik op de psychologie van seksuele jaloezie maakt deze film echt bijzonder om te zien. Van de fonkelende sprookjesachtige lichtjes die de straten van New York met doen oplichten, tot de weelderig zware overjas van Tom Cruise. Ieder onderdeel in Eyes Wide Shut is verguld met de rijkdom en spanning. Bill Hartford speelt een dokter die in een emotionele achtbaan wordt gestuurd als zijn vrouw Alice (Nicole Kidman) bekent dat ze graag vreemd zou willen gaan met andere mannen. De existentiële crisis van Hartford leidt hem naar een geheim dat bizarre gemaskerde orgies organiseert. Klinkt een beetje raar, maar het is echt een klassieker op het gebied van de erotische thrillers.

0 Shares:
Relevant