Beste Verfilmde boeken top 10

Er zij heel wat mensen die het leuk vinden om te lezen. Dit is begrijpelijk, door te lezen kan je je namelijk verdiepen in een bijzonder verhaal. Soms is een boek zo goed dat je er ook wel een film van zou willen zien. Er zijn genoeg verfilmingen geweest in de loop der jaren. De kans is groot dat jij een aantal van deze films wilt kijken, je bent nu eenmaal niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen. Om het vandaag wat makkelijker voor je te maken hebben we een selectie gemaakt met 10 topfilms die gebaseerd zijn op boeken!

  1. True Grit

True Grit, geregisseerd door Joel en Ethan Coen in 2010, is de tweede bewerking van Charles Portis’ gelijknamige roman uit 1968. De eerste, die werd gemaakt in 1969 met John Wayne in de hoofdrol was een slechte uitvoering van het oorspronkelijke verhaal. Wayne won een Oscar voor zijn rol als de slechterik. De Coen Brothers’ hebben het verhaal volledig gebaseerd op het echte verhaal. Dit maakt het een super bijzondere film om te zien.

  • The Silence of the Lambs

Dat The Silence of the Lambs een geweldige film is spreekt voor zich. Deze film won de Big Five (beste film; beste regisseur; beste acteur/actrice en beste schrijver) bij de Oscars. Maar het is ook een prachtige herbewerking van Harris’ originele tekst. De gruwelijke thema’s in Harris’ boek worden op een subtiele en strakke manier behandeld. Als je wel houdt van spanning is dit echt de film die je moet kijken. Weet wel dat deze film echt nachtmerries kan bezorgen, de spanning is intens!

  • One Flew Over the Cuckoo’s Nest

Voordat The Silence of the Lambs de Oscar’s Big Five op de markt bracht, was One Flew Over the Cuckoo’s Nest de laatste film die zo’n bijzondere prestatie neerzette. Forman’s werk van Ken Kesey’s anti-autoritaire boek is een prachtige film. Kesey dat hij de film niets vond, ondanks dat hij het naar verluidt nooit heeft gezien. Hoe dan ook, de film is van begin tot eind hypnotiserend.

  • To Kill A Mockingbird

Harper Lee’s baanbrekende roman gaat over tolerantie en medeleven tegenover haat en geweld. Van het verhaal heeft Robert Mulligan  een kunstwerk gemaakt. De casting van Gregory Peck als de heldhaftige Atticus Finch is super goed, terwijl Scout en Jem als hoofdrolspelers van het boek ook echt aansluiten bij het oorspronkelijke verhaal. Een werkelijk fantastische verfilming van een geweldig boek. Als je het boek nog niet gelezen hebt raden wij je wel aan om dit eerst te doen, deze is namelijk toch echt wat beter dan de film

  • The Godfather

Mario Puzo assisteerde zelf bij het scenario van Coppola’s klassieker. Het is dan ook niet verrassend dat de film trouw blijft aan de manier waarop en de kwaliteit van het boek. Sommige achtergrondverhalen worden geëlimineerd, terwijl andere in The Godfather II verschijnen. Het einde van de film is eigenlijk somberder dan het boek. Maar zowel film als boek vullen elkaar perfect aan. Hou je wel van een goed maffia verhaal dan is dit echt de film voor jou. Mocht je overigens helemaal weg zijn van deze films dan zijn er nog veel meer films van Mario Puzo die je zeker eens zou moeten lezen.

  • Trainspotting

Trouw blijven aan het intense en grafische boek van Irvine Welsh zou de belangen van de film niet hebben gediend. Het is dus aan Danny Boyle te danken dat hij een bijzondere film over heroïneverslaving naar buiten heeft gebracht. Boyle, geassisteerd door Ewan McGregor, Robert Carlyle, Kelly McDonald en de andere spelers hebben echt iets unieks weten neer e zetten. Ze kwamen met het vervolg van 2017 om de fans nog wat meer te bieden.

  • The Shining

Het is bekend dat Kubrick snel en losjes was met het bronmateriaal van Stephen King – King zelf was in eerste instantie niet onder de indruk van de film. Maar dat wil niet zeggen dat het een slechte film is geworden. Integendeel, het is een van de meest spannende films die je maar kunt zien. Als een getrouwe bewerking van een boek is niet echt correct, maar als een iconische film is hij werkelijk waar prachtig.

  • Fight Club

Critici vallen Hollywood vaak aan voor het niet echt volgen van een boek. Dit was niet het geval bij Fight Club. Schrijver Chuck Palahniuk heeft de verfilming van Fincher toegejuicht – terwijl hij erkent dat er wat vereenvoudiging moest plaatsvinden. Fight Club staat voor onze maatschappij die steeds minder waarde hecht aan mannelijkheid. Een briljant boek en een uitzonderlijke film om te zien.

  • IT

We hadden al een TV-bewerking van Stephen King’s IT voor deze film. Tim Curry neemt de moordende clown Pennywise van het boek op de korrel. Deze verfilming wordt beschouwd als een beste horrorfilms ooit. De film uit 2017 is een betere allrounder, dit werd de best verdienende horrorfilm aller tijden. Het leverde meer dan 700 miljoen dollar op bij de kaartverkoop. Het is een spannende film waar je zeker op het puntje van op je stoel gaat zitten.

  1. Heart Of Darkness

Coppola’s hallucinerende reflectie over de Vietnamoorlog heeft zijn wortels in Joseph Conrad’s kleurrijke novelle Heart of Darkness. Het boek speelt zich af op het einde van de 19de eeuw in Belgisch Congo en gaat over de obsessie van ivoortransporteur Marlow met de ivoorhandelaar Kurtz. Het boek verkent meerdere thema’s zoals kolonialisme en racisme. Coppola’s film is weliswaar wat uitgebreider, maar gaat zeker over deze onderwerpen.

Met deze bijzondere films zal je echt een leuke avond kunnen beleven. Ze zullen nooit volledig bij het boek aansluiten, maar vaak lukt het best aardig. Het is altijd leuk om te zien waar er aanpassingen zijn gemaakt en wat wel overeenkomt met het echte verhaal. Kun jij dit er allemaal uit halen bij het kijken?

0 Shares:
Relevant