Kantoormeubilair: waar op letten?

Wie op werk of thuis een eigen kantoor heeft, wil hier natuurlijk een zo aangenaam mogelijke plek van maken; je wil in comfort kunnen werken, niet afgeleid raken en voorzien zijn van alles wat je nodig hebt. Het kan echter lastig zijn om hier allemaal rekening mee te houden.

Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij enkele zaken voor je op een rij gezet die handig zijn om op te letten wanneer je je kantoor inricht. Let wel op, niet alles wat geldt voor een thuiskantoor, geldt ook voor een kantoor op werk. Houd hier dus rekening mee.

Plattegrond en ruimtegebruik

Je begint natuurlijk bij het begin: een ontwerp maken. Haal er een plattegrond van de kamer bij en kijk hoeveel ruimte je hebt en hoe vol het van jou mag staan. Voor een rustige uitstraling is het aan te raden niet te veel te hebben. Zaak is dan ook om goed voor jezelf te bepalen welk kantoormeubilair voor jou essentieel is om te hebben; dingen die niet hoognodig zijn, zijn een zorg voor later. Kijk, indien je budget dit toestaat naar meubels die zo ergonomisch mogelijk zijn, zodat ook je lichaamshouding gezond blijft.

Wanneer je weet wat je in elk geval allemaal wil hebben, wordt het tijd om te kijken naar de openingen in je ruimte: de deur en ramen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat natuurlijk licht helpt bij een gezonde werkomgeving, dus indien mogelijk, is het raadzaam om te kijken of jouw bureau bij een raam kan staan. Het bureau is overigens ook het eerste wat je plaatst – dit is waar jij je tijd grotendeels aan doorbrengt.

Sfeervol

Wanneer je je bureau een plek hebt gegeven, kijk je naar de rest van je meubelen: kasten, tafels voor apparaten, opbergplanken, en alle andere meubels die jij belangrijk vindt om te hebben. Zorg dat dat wat je het meest gebruikt, het dichtst bij je bureau staat en dat alles overzichtelijk blijft. Heeft alles een plek, en merk je dat je nog ruimte over hebt, kijk dan naar zaken als grote planten, staande lampen, bijzettafeltjes en vitrinekasten. Je kantoor moet praktisch zijn, maar ook je eigen persoonlijke tint hebben.

Attributen die mensen in hun kantoor plaatsen om het een “eigen” sfeer te geven, zijn onder andere antiek, boeken(kasten), drankkaraffen, foto’s en schilderijen, lampjes, planten, landkaarten en wereldbollen, prikborden, extra stoelen en wandversieringen. Door bijvoorbeeld warme verlichting te kiezen, en genoeg plantjes te plaatsen, geef je je kantoor een warme, vriendelijke uitstraling.

Ook de kleuren die je kiest hebben hier invloed op; grijs, blauw en metaalgroen zijn rustige, maar koude kleuren. Rood, oranje en geel daarentegen zijn warm, maar kunnen in overvloed schreeuwerig zijn. Veel gekozen kleuren zijn daarom ook zwart, wit en bruin. Zwart en wit voor wat modernere uitstralingen, en bruin voor warme, landelijke sferen. Donkerrood, bosgroen en marineblauw zijn kleuren die de extra persoonlijke tint kunnen geven om het af te maken.

Blijde binnenkomst

Hoewel een thuis- en werkkantoor door geheel andere personen betreden zullen worden, is het wel belangrijk om de algemene sfeer van je werkplek verwelkomend te maken. De totaalinrichting van je kantoor moet uitstralen wat jij belangrijk vindt: mag iedereen binnenkomen, zet er dan enkele stoelen neer en drinkglazen bij je eventuele karaf. Heb je een hoge functie en wil je gezag uitstralen, zorg dan voor minder persoonlijke foto’s en schilderijen. Ben je een pietje-precies? Houd alles dan goed geordend.

Maar nog belangrijker is dat jij zélf aangenaam binnenkomt, en dat je er minstens zo aangenaam werkt. Met voldoende open ruimte, natuurlijk licht, ergonomische meubels en persoonlijke aankleding, wordt jouw kantoor niet alleen een plek om te werken, maar ook een plek waar jij jezelf kan zijn.

0 Shares:
Relevant