Zo maak je jouw tuinmeubelen winterklaar

De dagen worden weer korter en het is weer eerder donker ’s avonds. En in de ochtend? Dan lijkt het wel een eeuwigheid te duren voordat de zon boven de horizon uitkomt. Met andere woorden: het is weer tijd om jouw tuinmeubelen klaar te maken voor de winter! Geen paniek: in deze blog vertellen we jou precies hoe je dit doet. Let’s go! 

Meubelen voor in je tuin, zoals de loungesets van Kees Smit Tuinmeubelen, zijn vaak gemaakt om heel wat jaren mee te gaan. Mits je er goed voor zorgt! Want juist een combinatie van wind, water, kou en vrieskou kunnen ervoor zorgen dat jouw meubelen niet zo lang mee gaan als jij zou willen. Materialen, zoals hout en hardplastic kunnen absoluut tegen een stootje, maar de winter kan guur zijn. En door bevriezing ontstaan er kleine scheurtjes. Te veel van die scheurtjes zorgen ervoor dat jouw tuinmeubelen broos worden en stuk gaan. 

De makkelijkste manier om jouw tuinstoelen, -tafels, -banken en loungesets goed te houden tijdens de winter is door heel simpel juist geen hoezen te gebruiken. Bij het gebruik van tuinmeubelhoezen kunnen tuinmeubelen niet voldoende ademen. Hierdoor ontstaan afdrukken en/of vervelende (schimmel)vlekken op je tuinmeubelen. Zeker kunststof en metalen tuinmeubelen kunnen met gemak in de winter buiten blijven. Deze materialen zijn ook nog eens heel onderhoudsvrij.

Opbergen in een box of in een schuur

Heb jij nou veel ruimte in en om het huis? Dan kan het ook een idee zijn om stoelen in speciale boxen op te bergen. Net zoals de kussens. Tafels en banken kun je eventueel opbergen in een schuur of in een garage. 

Maar wat als je niet zoveel ruimte hebt? Zoals we net zeiden: kunststof en metaal kan een hoop hebben tijdens de wintermaanden. Maar als je houten tuinmeubelen hebt is het een ander verhaal. Door weersinvloeden kunnen er hele kleine scheurtjes ontstaan. Het is daarom goed om in de herfst houten tuinmeubels een bescherming te geven. Dit doe je op basis van een olie. Voordat je de olie erop aanbrengt is het belangrijk dat de meubels schoon en droog zijn. Ook hiervoor kan je weer een sopje op basis van groene zeep gebruiken. En een goede borstel zodat je al het vuil weg kan krijgen. Scheuren voorkomen is vrijwel onmogelijk door middel van olie, maar het is effectief om het kleurbehoud te bevorderen.

Wat betekent een all weather status? 

Soms zie je bij tuinmeubelen dat er een all weather status wordt afgegeven bij het product. Dit houdt in dat deze tuinmeubelen het hele jaar door buiten kunnen staan. Toch willen wij je adviseren om tuinmeubelen op te bergen wanneer je langere tijd niet gebruikt. Of gebruik te maken van olie wanneer je houten meubels hebt. 

0 Shares:
Relevant