Tweedehands auto kopen? Hierop moet je letten

Is je auto aan vervanging toe? Dan kijk je best uit naar een nieuwe of tweedehands auto. Bij de aankoop van een wagen ga je natuurlijk niet over één nacht ijs. Hoewel je bij een nieuwe auto meer garantie hebt en zeker bent van de kwaliteit, moet je bij een tweedehands auto toch op wat meer zaken letten. In dit artikel vind je enkele nuttige tips.

Tip 1: Ga niet enkel af op je gevoel

Voor je effectief een wagen koopt, doe je best wat research naar de gegevens van de auto zoals het bouwjaar, het aantal kilometers en noem maar op. Ga na of de vraagprijs overeenkomt met de aangeboden wagen. Je bent misschien halsoverkop verliefd op die tweedehands Volvo xc40, maar onthoud: als het te mooi is om waar te zijn, zit er misschien wel een addertje onder het gras. Probeer ook na te gaan waarom de verkoper zijn of haar auto verkoopt. Het kan geen kwaad om hiernaar te informeren.

Tip 2: Controleer alle documenten

Vraag de verkoper zeker naar de officiële boorddocumenten, het inschrijvingsbewijs, de Car-Pass, het onderhoudsboekje, het keuringsbewijs voor verkoop … Zo ben je min of meer zeker dat er niet geknoeid is met zulke zaken. Wees ook kritisch als de wagen al jaren niet meer op onderhoud is geweest, dit kan een teken aan de wand zijn.

Tip 3: Check de auto langs buiten

Lijkt alles tot hiertoe soepel te lopen en zijn alle papieren in orde? Jij ziet jezelf misschien al op uitstap gaan met die handige tweedehands Citroen Berlingo, maar voor je verder droomt is het aangeraden de buitenkant van de wagen goed na te kijken. Is er autoschade? Zijn er roestvlekken? Deukjes? Is er nog voldoende profiel op de banden of zijn ze aan vervanging toe? Al deze zaken hoeven geen struikelblok te zijn, maar dan kan je wel rekening houden met kosten die je dient te maken om je tweedehands auto helemaal piekfijn te maken. Dit kan je eventueel gebruiken als argument als je onderhandelt over de prijs.

Tip 4: Neem een kijkje onder de motorkap

Schuilt er niet meteen een mecanicien in jou? Neem dan zeker iemand mee die er wel wat van kent wanneer je je potentiële auto gaat bezichtigen.

Tip 5: Check de auto langs binnen

Buitenkant en motorkap gecontroleerd? Vergeet dan ook het interieur van de wagen niet. Is de zetelbekleding netjes of kan deze gereinigd worden? Werd er gerookt in de wagen?

Tip 6: Maak een proefrit

Net zoals je met een nieuwe wagen een proefrit zou maken, maak je ook bij een tweedehands wagen best een testritje. Zo ontdek je snel of de wagen goed start, soepel schakelt, of de koppeling niet versleten is, er geen slijtage is …

0 Shares:
Relevant