Fietsen: doe het voor het plezier en je gezondheid

Dat bewegen goed is voor je algemene welzijn is geen geheim. Veel mensen weten jammer genoeg niet zo goed welke vorm van beweging ze nu het beste kiezen. Het goede nieuws? Een van de gezondste sporten is ook een van de meest toegankelijke, namelijk fietsen.

Wielrennen doen de meeste mensen omdat ze het graag doen, maar ook omdat het goed is voor de gezondheid. Wil je je lichamelijke conditie en welzijn een flinke boost geven? Begin dan te fietsen en lees snel verder voor meer informatie over deze sport!

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van fietsen?

1. Een betere conditie

Als er een reden is waarom je zou moeten beginnen met fietsen, dan is het wel omdat je er je conditie sterk mee verbetert. Tijdens het fietsen train je immers je hartspier en longen, waardoor je zogenaamde VO2-max of cardiovasculaire output hoger wordt. Dit maakt het gemakkelijker om dagelijkse activiteiten te doen, zoals wandelen, trappen oplopen en meer.

2. Sterkere spieren

Nog een reden om je fiets van stal te halen? Je spieren worden er sterker van. Tijdens het trappen daag je je beenspieren uit, waardoor ze inspanningen langer volhouden en meer kracht kunnen genereren. Om nog maar te zwijgen van het feit dat gespierde benen er ook gewoon goed uitzien!

Als je een beetje intensief fietst, zal je waarschijnlijk ook wat spiermassa bijkweken in je bovenlichaam: je buikspieren houden je in balans tijdens het trappen, je armspieren houden je hele lichaam recht en je onderste rugspieren zorgen dat je comfortabel blijft zitten. Kortom, al je spieren worden getraind en dat is natuurlijk wat je wilt.

3. Goed voor je gewrichten

Als je op zoek bent naar een sport die niet te gevaarlijk is voor je gewrichten, overweeg dan wielrennen. Bij sporten als hardlopen, waarbij je bij elke stap met een harde klap op de grond terechtkomt, is de kans op slijtage van de gewrichten, pezen en ligamenten veel groter.

Fietsen is zo populair en gezond omdat er nauwelijks risico is op overbelaste spieren, pezen en gewrichten. Tenzij je natuurlijk op competitief niveau fietst, te hard gaat of valt. Een beetje gezond verstand en de juiste uitrusting zijn dan ook erg belangrijk!

Ga stress tegen met de fiets

Er is een belangrijk voordeel van wielrennen dat een beetje extra uitleg verdient. Zoals elke andere sport die met mate wordt beoefend, is wielrennen namelijk erg goed tegen de stress. Stress is een letterlijke dooddoener. De negatieve gevolgen van aanhoudende stress zijn niet gering:

  • Hartproblemen
  • Cognitieve achteruitgang
  • Risico op burn-out
  • Slaapproblemen
  • Vroegtijdig overlijden

Wielrennen is zo'n goede sport tegen stress, omdat je het aan een matig tempo kunt doen. Het stressverlagende effect van deze sport wordt nog sterker als je in de openlucht fietst en dan vooral in de natuur. Aangezien stress tegenwoordig een van de grootste oorzaken is van gezondheidsproblemen, is het dus zeker de moeite waard om voortaan vaker de fiets te nemen.

Het verband tussen fietsen en het milieu

Last but not least: wielrennen is heel goed voor het milieu, omdat je dan minder gebruik maakt van CO2-uitstotende voertuigen zoals de auto. Als je iets aan je gezondheid wilt doen, je steentje wilt bijdragen aan het milieu en tegelijkertijd een momentje ontspanning nodig hebt, is wielrennen kortom een uitstekend idee.

Klaar om te beginnen met wielrennen? Schaf dan zeker de juiste uitrusting aan bij een speciaalzaak als BIKE24. Zo fiets je veiliger, comfortabeler en duurzamer en zijn de gezondheidsvoordelen van deze sport nog groter!

0 Shares:
Relevant