Waarom je steeds vervoer moet regelen wanneer je een glaasje wilt drinken

Voor velen is het vaak een struggle: je hebt afgesproken op café, restaurant of bij vrienden thuis, maar de weg ernaartoe is een heel eind van huis. Logischerwijs zijn we dan snel geneigd om in de auto te springen en naar de afgesproken bestemming te rijden. Dat is prima, tenzij je van plan bent om een glaasje (of meer!) te drinken. We kennen allemaal de gevaren van alcohol in het verkeer maar toch gebeuren er dagelijks nog ongevallen. Wees dus verstandig en regel op voorhand vervoer wanneer je wat verder van huis van plan bent om alcohol te drinken.

Veiligheid op de baan

Wanneer je alcohol drinkt, worden je oordeel, reactietijd en coördinatievermogen een pak lager dan anders. Het risico op ongevallen neemt dan ook aanzienlijk toe wanneer je onder invloed bent van drank of andere verdovende middelen. Door op voorhand vervoer te regelen om huiswaarts te keren, zorg je ervoor dat je veilig thuiskomt én dat je de veiligheid van andere weggebruikers niet in gevaar brengt. Het kan geen kwaad om één of twee pintjes te drinken, maar let op dat dit er geen drie of vier worden. Hoeveel promille je mag hebben om achter het stuur te kruipen is niet al te veel en dat is met een goede reden!

Wettelijke gevolgen

Wanneer je rijdt onder invloed van alcohol maak je een serieuze wettelijke overtreding. De juridische gevolgen kunnen dan ook groot zijn en gaan van boetes, tot rijontzegging, verlies van verzekeringsdekking en zelfs gevangenisstraf. In dat geval kan een advocaat van de politierechtbank je bijstaan, maar uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Door verantwoordelijkheid te nemen en een veilige manier van vervoer te kiezen, voorkom je juridische problemen en alle mogelijke miserie die daarbij komt kijken.

Morele verantwoordelijkheid

Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor je acties en de mogelijke gevolgen ervan, zeker in het verkeer. Wanneer je in de auto stapt onder invloed, toon je een gebrek aan respect voor het leven en de veiligheid van anderen. Door simpelweg een taxi te bestellen of geen alcohol te drinken wanneer je achter het stuur kruipt, laat je zien dat je de gevolgen begrijpt en dat je bereid bent om verantwoorde keuzes te maken. Je wilt ten slotte echt niet op je geweten hebben dat je een andere persoon in gevaar hebt gebracht door je eigen, roekeloos gedrag. Denk dus altijd twee keer na voor je in de wagen stapt en neem op voorhand actie om op een veilige manier thuis te geraken.

0 Shares:
Relevant